Krackelering, Varnish, Primer&Sealer


Ultra Matt Varnish

 Den ultramatta lacken är mycket slittålig och stark. Kan användas på alla ytor målade med Vintage Paint eller ensam. Kan även användas på golv, trappor, bordsytor och andra ytor där högt slitage finns. Den ultramatta lacken är verkligen ultramatt och är den mattaste lacken vi använt oss av. Den låter kalkfärgen behålla sitt utseende. 

Ultra Matt Varnish är mycket starkare och mer slittålig än Sealern och därför rekommenderad att användas på golv, i trappor och bordsytor. Man får fortfarande det önskade matta och autentiska utseendet. Stryk på två lager Varnish för att stärka och skydda mot slitage.  

Gloss Varnish

Med Gloss Varnish kan man göra alla matta färger blanka genom att applicera två tunna lager.


Primer&Sealer

Man kan använda vår Primer/Sealer före och efter man har målat möbler och väggar. Ibland behöver en möbel behandlas för förhindra att träfläckar och andra missfärgningar kryper upp genom färgen. Det som man ibland kallar att träet "blöder" igenom färgen. För att förhindra detta stryks primer/sealer på i flera tunna lager som får torka minst 48 timmar. Man kan också använda primer/sealer som en avslutande touch på målade möbler eller för att mätta ytan på tygklädda möbler. Vår primer/sealer har en matt yta och man kan faktiskt inte se den när den torkat. Det är enklast att applicera den med en pensel. Observera att den är mjölkvit i burken men blir transparent när den torkat. Man kan också använda den som lim om man vill fästa en affisch på en bordsskiva eller montera ett motiv på en möbel. 

För användning på ytor som utsätts för kraftig användning, såsom golv, trappor och bordsskivor, rekommenderar vi vår Varnish.


Krackeleringseffekt

Krackeleringseffekt används för att skapa en krackelerad yta på det målade föremålet. Man kan applicera på hela ytan eller bara här och där, beroende på tycke och smak. Applicera krackeleringseffekt på det första färglagret när det har torkat. Låt torka helt innan ett andra lager färg läggs på. Man får störst effekt om man använder två olika färger. Magiken startar när man stryker på det andra lagret färg och ser sprickorna framträda på ytan. Om man inte vill att sprickorna, krackeleringarna, ska vara så tydliga så bör man välja samma färg på som på det första färglagret och bara applicera krackeleringseffekt på några ställen istället för på hela ytan. Man får två mycket olika utseenden så det är bra att prova sig fram. 

För bästa resultat ska inte krackeleringseffekten störas för mycket under arbetet så undvik att måla samma område flera gånger. Börja med tillräckligt mycket färg på penseln och arbeta snabbt.